Egészség: Koleszterinszint- csökkentő praktikák

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1235 db
  • Fórumtémák - 115 db
  • Linkek - 2682 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1235 db
  • Fórumtémák - 115 db
  • Linkek - 2682 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1235 db
  • Fórumtémák - 115 db
  • Linkek - 2682 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1235 db
  • Fórumtémák - 115 db
  • Linkek - 2682 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

 

Vérvétel, majd a lesújtó hír: magas a koleszterinszint. Napjainkban a koleszterinszint étrenddel illetve gyógyszerekkel történő normalizálása, a szív-érrendszeri betegségek egy részének megelőzése elérhető cél: Éljünk vele!

 

 

Súlyos (mellé)fogások nélkül

A helytelen táplálkozási szokások nagymértékben hozzájárulnak a magas koleszterinszint kialakulásához. Az állati eredetű, túlnyomórészt telített zsírsavakat tartalmazó zsírok sütéshez történő rendszeres használata, a magas zsírtartalmú tejtermékek előnyben részesítése, az állati belsőségek (sertésvelő, liba-, borjú-, sertés-, marha és csirkemáj) valamint a kolbász, téliszalámi gyakori fogyasztása, a tojásos és vajjal készült ételek étrendben való gyakori szerepeltetése érelmeszesedéshez (arteriosclerosishoz) vezethet. Ha ez a rendszer-megbetegedés létfontosságú szerveket (szív, agy, vese) ellátó ereket érint, akkor végzetes következményekkel járhat.
A vér koleszterinszintjének csökkenését a táplálék telítetlen zsírsavtartalmának növelésével lehet elérni. A többszörösen telítetlen zsírsavak, mint a linolsav, linolénsav nagy mennyiségben találhatók meg a szójababolajban, napraforgómag olajban, alkalmazásukkal jelentősen mérsékelni lehet az érelmeszesedés létrejöttének kockázatát.
Válogassuk meg, hogy mit eszünk:

  • A sovány hús, sonka, haltermék szerepeljen a helyesen összeállított étrendben.
  • A tojássárgája fogyasztását lehetőleg korlátozzuk, maximálisan heti két tojás megengedett.
  • Az 1,5%-os tejet és az alacsony zsírtartalmú tejtermékeket előnyben kell részesíteni magasabb zsírtartalommal rendelkező társaiknál.
  • Lehetőség szerint válasszunk barna vagy rozskenyeret, igyunk alacsony cukortartalmú italokat és ásványvizet, táplálékunk legyen gazdag gyümölcsben és zöldségben.
  • A zsíranyagcsere-zavar által okozott magas koleszterinszint és/vagy emelkedett triglicerid-koncentráció gyógyszeres befolyásolására csak akkor van szükség, ha a zsírszegény diéta, a súlyfelesleg megszüntetése, az alkohol kiiktatása, a mozgásteli életmód a kívánt mértékű változást nem tudja biztosítani, és továbbra is 5,2 mmol/1 felett marad a vérben a koleszterin- és 2,3 mmol/1 felett a trigliceridszint.

Antioxidánsokkal a jobb kilátásokért: Adjunk hamar mattot az érelmeszesedésnek!

 

A vérplazmában a koleszterin úgynevezett lipoprotein komplexekben van jelen. Ez azt jelenti, hogy a koleszterin molekulák és zsírszerű anyagok különböző fehérjékkel együtt apró zsírcseppecskékké rendeződnek. E jellegzetes szerkezetű zsírcseppecskék kialakulásának az a lényege és célja, hogy az amúgy vízben oldhatatlan zsírok a fehérjékkel együtt a vérben oldható formában szállítódhassanak. A különböző vérzsírok különböző szerkezetű és sűrűségű zsírcseppekbe szeretnek rendeződni. A betegek koleszterin-értékeinek elemzésekor a plazmakoleszterin szint értékelése mellett a "káros" LDL (kis sűrűségű lipoprotein) koleszterin és a "jótékony" HDL (nagy sűrűségű lipoprotein) koleszterin arány is meghatározó.
Az antioxidáns aktivitással rendelkező vegyületek alkalmazása az érelmeszesedés kialakulásának kezdeti stádiumában a leghatékonyabb, ugyanis azok képesek megakadályozni az LDL-koleszterin oxidációját, ami az artériafal bizonyos károsodásait idézheti elő. Kísérleti adatok szerint főleg dohányzók esetében a pro-A-vitamin (az A-vitamin előanyaga) és az E-vitamin védő hatásúnak bizonyult a szabadgyökök által előidézett érrendszeri megbetegedésekkel szemben.

Szagos de hasznos - avagy a hagymák dicséreteA fokhagyma alliint és alliináz nevű enzimet tartalmaz. Az alliinből sejtsérülés hatására (hagyma megvágása) az alliináz enzim közreműködésével különböző vegyületek képződnek: allicin, számos szulfid, melyek a fokhagyma jellegzetes szagáért felelősek. A fokhagyma lipidcsökkentő hatását tudományos eredményekkel is sikerült igazolni, napi rendszerességgel fogyasztott néhány gerezd a vér zsírtartalmát akár 10-13%-kal is mérsékelheti, ami lehetővé teszi egyes időskori érrendszeri megbetegedések kialakulásának megelőzését, illetve késleltetését. A fokhagyma kúraszerű alkalmazása mérsékli a thrombocyták (vérlemezkék) összetapadásának mértékét, védő hatású a vérrögök (thrombusok) létrejöttével szemben, valamint csökkenti a vér káros koleszterinszintjét. Véralvadásgátlót szedő betegek esetén a fokhagyma rendszeres bevitele az étrendbe módosíthatja a gyógyszer adagolási rendjét, ezért ilyen esetekben a kezelőorvost feltétlenül tájékoztatni kell azért, hogy az esetleg szükséges dózisváltoztatást végrehajthassa. Vérnyomáscsökkentő tulajdonsága miatt magas vérnyomás kezelésében alkalmazható, de csak a hagyományos gyógyszeres terápia mellett, kiegészítő jelleggel. A fokhagyma alkalmazásának sokoldalúságát mutatja, hogy baktérium és gombaellenes hatása révén légúti megbetegedések és a Candida albicans okozta fertőzések kezelésében is használatos.
A vöröshagyma is a népi gyógyászat közkedvelt növénye volt. A mai gyógynövény-terápiában a vöröshagyma hatóanyag kivonatait elsősorban érelmeszesedés megelőzésére, a szívroham, koszorúér megbetegedés kialakulásának csökkentésére használják. Nyersen fogyasztva kedvezően hat a koleszterinszintre.
A fokhagyma kellemetlen illatának kiiktatását egyes készítményekben kakukkfű hozzáadásával érik el. Kiváló alternatívának tűnik a medvehagyma, amely vérnyomás- és vérzsírcsökkentő, véráramlás javító hatását az erőteljes fokhagymaszag nélkül váltja ki. Sajnos egyelőre csak kevés helyen szerezhető be, és védett gyógynövény.
Halolajok terítéken
Az eszkimók körében ismeretlenek a szív-érrendszeri megbetegedések. Ennek legvalószínűbb oka, hogy a sok tengeri halat tartalmazó étrendjük bővelkedik telítetlen omega-3-zsírsavakban, így az eikoza-pentaénsavban (EPA) és a dokoza-hexaénsavban (DHA). Az omega-3-zsírsavak mérséklik a vérrögképződés kockázatát, elősegítik az erek elernyedését, csökkentik az összkoleszterin és trigliceid mennyiségét, így az érelmeszesedés és a szív koszorúér-betegségek megelőző terápiájában kiemelkedő jelentőségűek. Az omega-3-, telítetlen zsírsavakat tartalmazó étrendkiegészítők műtétek előtt nem alkalmazhatóak, szedésük csak orvosi utasításra és folyamatos kontroll alatt javasolható gyermekek, terhes és szoptató kismamák, cukorbetegek esetében. Vérnyomáscsökkentő, véralvadásgátló, nem-szteroid gyulladáscsökkentő gyógyszereket szedő betegek omega-3, telítetlen zsírsavakat tartalmazó készítmények bevétele előtt beszéljenek kezelőorvosukkal a kedvezőtlen gyógyszerkölcsönhatások kivédése céljából.
Lipidszint csökkentése gyógyszerekkelHa a diétás előírások betartása és az érelmeszesedés kockázati tényezőinek megszüntetése ellenére a koleszterin és/vagy trigliceridszint továbbra is magas marad, gyógyszerek alkalmazására kerülhet sor. Számos klinikai vizsgálat támasztja alá, hogy a lipidszintet csökkentő terápia magas lipidszint esetén csökkenti az oxigénhiánnyal járó szívbetegségek kialakulásának kockázatát, és késlelteti az érelmeszesedés hátterében húzódó folyamatok megindulását.
A lipidszintet csökkentő készítmények hatásának kialakulásához általában hosszabb időre van szükség. Ha több hetes-hónapos kezelést követően sem normalizálódnak az értékek, akkor az adagemelés vagy gyógyszercsere illetve a különböző hatásmechanizmussal rendelkező szerek kombinációja lehet a megoldás.
A "statinok" (a gyógyszerkészítmények hatóanyagnevei statinra végződnek, innen ered a csoport elnevezése) hatása azon alapszik, hogy a máj koleszterinszintézisét gátolják. Epesavkötő gyantákkal és ­nikotinsavval való kombináció esetén kísérleti bizonyítékok szerint az LDL-koleszterin szintcsökkenés mértéke a 70%-ot is elérheti. Mellékhatásként izombántalom, a májenzim-értékek módosulása léphet fel. Terhességben használata kerülendő, hiszen magzati károsodások jöhetnek létre.
A ­nikotinsav gyorsan, a beadást követő 1-4 napon belül csökkenti a vér triglicerid szintjét, az LDL-koleszterin koncentráció mérséklése lassabban alakul ki, és kisebb mértékű. Gyakori mellékhatás a bőrön jelentkező pirosság, ami kis adaggal kezdett terápia és fokozatos dózisemelés mellett kevésbé jellemző. Fekély és köszvény esetén a ­nikotinsav használata nem ajánlott, várandósság alatt nem szedhető.
A "fibrátok" főleg trigliceridszintet mérséklő hatásúak, táplálékkal együtt felszívódásuk is növelhető. Veseelégtelenség és májzavar ellenjavallat lehet, kismamák és gyermekek esetében ezek a vegyületek nem alkalmazhatóak.
A szájon át szedhető véralvadásgátlók hatását a lipidszintet csökkentő gyógyszerek egy része erősíti, ezért a két szer egyidejű alkalmazása csak orvosi kontroll mellett történhet.
Mi új(don)ság a XXI. században?Az ezetimibe nevű anyag a lipidszint csökkentő hatóanyagok legújabb generációjának első képviselője, a koleszterin belekben történő felszívódásának egyoldalú gátlásán keresztül hat. Az LDL-koleszterin és az összkoleszterin szintjét hivatott csökkenti azon betegek esetében, akiknél a diéta és a mozgás nem hozta meg a várt eredményt. Az ezetimibét "statinokkal" kombinálva a koleszterincsökkentő hatás jobban érvényesül. A hatóanyag által okozott leggyakoribb mellékhatás, mely a betegek kevesebb mint 5%-ában jelentkezett, a hátfájás és az ízületi fájdalom volt. Ezetimibe hatóanyag tartalmú gyógyszer a hazai gyógyszertárakban kapható, orvosi rendelvényre adható ki.

A vér koleszterin- és trigliceridszintjének mérséklésére alkalmas hatóanyagok kifejlesztése intenzív kutatási terület, várhatóan egyre több potenciális hatóanyag klinikai vizsgálatára kerül majd sor, az új eredményekről természetesen folyamatosan számolunk be.

 

Címkék: csőkkenés egészség koleszterin

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Gizella Mária üzente 8 éve

Kedves Johanna! a méz és a fahéj is csökkenti a koleszterinszintet. 2 evőkanál mézhez adj 3 teáskanál őrölt fahéjat, 5 napon át, garantáltam leviszi a koleszterin-szintet. erről bővebben a "méz és a fahéj cím alatt lehet olvasni!Mária

Válasz

Eipl Jánosné üzente 8 éve

Egyetértek.

Válasz

Haás Mihályné üzente 8 éve

Azt olvastam, hogy a koleszterin szintet nem kell csökkenteni gyógyszerrel, hanem ki kell vizsgálni a kiváltó okot, mert sok esetben életet ment, egy védőréteget képez a szükséges helyen. Lehet, hogy erre sokan ugrani fognak, de én i s azt mondom, hogy sokkal könnyebb felírni a koleszterin csökkentőt, mint kivizsgálni az okát. Sajnos a mai egészségügy nem itt tart. Sőt

Válasz

Tóth István üzente 8 éve

A koleszterinnel való idióta ijesztgetés ideje azt hittem, lejárt. Viccnek is rossz: Miért kell enzymeket mérgezni statinokkal? (A részvénypiacon jó árai legyenek a gyógyszeripari cégeknek?) A mesterségesen lecsökkentett koleszterin a viselkedést agresszív irányba tolja el. Romlik a memória, az intelligencia. A média ráállt, s minden nap elmodja nekünk, s amit minden nap hallunk, előbb utóbb igaznak hisszük. És a q-10 szintézise? A nemi hormonoké, vagy a D-vitaminé? Tessék mondani, ezekre miként hat a mesterségesen lecsökkentett koleszterin? Egyes vizsgálatok nem 5, hanem 25%-os izomfájdalmakról szólnak..Meg demenciáról. Bocsánat, a cikk fontos volt, adta magát.. valakinek jól jött..
A táplálkozás, igen, a természeti népek esetén valahová mutat. Számukra ismeretlenek a szívhalál eme okai.
Baráti Zsolt

Válasz

[Törölt felhasználó] üzente 8 éve

Én személy szerint maradok az étrend-praktikáknál! Semmi pénzért nem szednék erre semmit!

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu