Egészség: Nyolc tápanyag, amellyel védhetjük agyunkat

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1226 db
  • Fórumtémák - 113 db
  • Linkek - 2651 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1226 db
  • Fórumtémák - 113 db
  • Linkek - 2651 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1226 db
  • Fórumtémák - 113 db
  • Linkek - 2651 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3746 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1226 db
  • Fórumtémák - 113 db
  • Linkek - 2651 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 

 Az időskor egyik fenyegető réme a szellemi leépülés, a demencia és az Alzheimer-kór kialakulásának veszélye. A Food Technology magazin márciusi összeállításában egybegyűjtötte azt a nyolc tápanyagot, amely segíthet épen tartani agyunkat a kései évek során is.

 

 

Kakaóban található flavonoidok

A kakaó flavonoidjairól már korábban is bebizonyították, hogy javítja a vérkeringést és egészségesen tartja a szívet. Újabb – még korai szakaszban lévő – kutatások azonban lehetséges memóriajavító képességről is beszámolnak. A vegyületcsoport a korfüggő memória működésével kapcsolatba hozott gyrus dentatus nevű agyterületre gyakorol jótékony hatást.

 

Omega-3 zsírsavak

 Az Omega-3 zsírsavakról közismert, hogy jót tesznek a szívnek, azt viszont jóval kevesebben tudják, hogy a kognitív egészségre is kedvezően hatnak. Egereken végzett kísérletek bebizonyították, hogy az omega-3 telítetlen zsírsavak pótlása segíti a tárgyfelismerésért és helymeghatározásért felelős vizuális agyterületek működését. Többek között omega-3 zsírsavakban gazdag a lazac, lenmagolaj és a chia mag.

 

Foszfatidil-szerin és foszfatidilsav

Két előzetes vizsgálat azt állapította meg, hogy a foszfatidil-szerin és foszfatidilsav kombinációja jótékonyan hat a memóriára, kedvre és kognitív funkciókra. A kukoricának például magas a foszfatidil-szerin tartalma.

 

Dió

A diót bőségesen tartalmazó étrend hatékonyan szoríthatja vissza az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

 

Citikolin

A citikolin a sejtekben található természetes anyag, ami segíti az agyszövetek fejlődését, részt vesz a memória és a kognitív funkciók szabályozásában, erősíti az idegsejtek közötti kommunikációt, és védi a neurális struktúrákat a szabadgyökök károsító hatásaitól.

 

Kolin

A máj egészséges működésében vesz részt és a nők egészségi állapotát is alapvetően befolyásolja, valamint támogatja a sejtek kommunikációját mind az agyban, mind a test más részeiben. Ezen kívül segíti az agyat az öregedés során és megakadályozza azoknak a kémiai folyamatoknak a lejátszódását központi szervünkben, amik a kognitív funkciók leromlását idézik elő. Jelentős mennyiségű kolint vehetünk magunkhoz, ha sok tojást eszünk.

 

Magnézium

Magnéziumban gazdag diéta különösen azoknál javasolt, akik súlyos agyrázkódást szenvedtek. Magnéziumban gazdag étel az avokádó, a szója, a banán és az étcsokoládé.

 

Áfonya

Az áfonya antioxidáns és gyulladáscsökentő hatással rendelkezik, mivel magas koncentrációban tartalmaz antocianint, és fokozza a szellemi teljesítményt azzal, hogy segíti a neurális jelzések továbbítását az egyes agyi központok között.

 

Forrás: http://www.origo.hu

Címkék: agyvédelem tápanyagok ételek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu