Egészség: Kell-e tartanunk a húsoktól?

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 4416 fő
  • Képek - 751 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1345 db
  • Fórumtémák - 186 db
  • Linkek - 2810 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 4416 fő
  • Képek - 751 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1345 db
  • Fórumtémák - 186 db
  • Linkek - 2810 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 4416 fő
  • Képek - 751 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1345 db
  • Fórumtémák - 186 db
  • Linkek - 2810 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 4416 fő
  • Képek - 751 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1345 db
  • Fórumtémák - 186 db
  • Linkek - 2810 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

network.hu

Vihart kavart az Egészségügyi Világszervezet bejelentése, amelyben a vörös húsokat a valószínűleg rákkeltő, a feldolgozott hústermékeket pedig a bizonyítottan rákkeltő kategóriába sorolta be. Mit jelent mindez, és jobban járunk-e, ha holnaptól vegetáriánusok leszünk?

Huszonkét kutató egyévnyi munkája után állt elő az IARC (International Agencyfor Research onCancer, Nemzetközi Rákkutató Ügynökség) a minap közzétett eredménnyel, ami – úgy tűnik – alapjaiban formálhatja át mindazt, amit a húsfogyasztásról gondoltunk. A tíz országból összeállít kutatócsapat többsége ugyanis nagyjából 800 felmérés adatait feldolgozva arra a következtetésre jutott, hogy bizonyítható az összefüggés a feldolgozott húsfélék (felvágottak, szalámik, kolbászok, füstölt és pácolt húsok) fogyasztása és a vastagbélrák előfordulása között, ezért az „emberre bizonyítottan rákkeltő” 1. csoportba sorolta be azokat. A vörös húsok, azaz a sertés-, marha- és bárányhús esetében azonban nem tudtak hasonló biztonsággal, illetve megalapozottsággal állásfoglalást tenni, mivel a kutatások nem mutattak egyértelmű összefüggésre, illetve nem volt kizárható egyéb táplálkozási és életmódbeli tényezők hatása sem.A munkacsoport ezért arra a megállapításra jutott, hogy korlátozottan állnak rendelkezésre bizonyítékok arra, hogy a nem feldolgozott vörös húsok fogyasztása az egyes tumoros betegségek, így a vastagbél-, prosztata- és hasnyálmirigyrák gyakoriságát növelhetik, ezért azokat a 2A kategóriába sorolták, azaz „embereknél valószínűleg rákkeltő hatásúak” lehetnek.

Egy társaságban a szalámi és a cigaretta

A legmeglepőbb, hogy így a feldolgozott húsfélék ugyanabba a csoportba kerültek, mint a cigaretta, az alkohol vagy éppen az azbeszt. Sok híradásban sajnos már csak erről számoltak be, a megfelelő háttér ismertetése nélkül, így azt a látszatot keltve, hogy az ilyen húsfélék fogyasztása a cigarettázáshoz hasonlóan káros lehet. A nagy vihart kavaró bejelentés azonban nem állít ilyet, de felhívja a figyelmet a veszélyekre. A TÉT Platform Egyesület szakértői segítenek megismertetni a kutatások hátterét és elmagyarázzák, mit is érdemes figyelembe venni az intelmekből.

A WHO rákkutatással foglalkozó szervezete szerint rendszeresen, napi 50 gramm feldolgozott hús fogyasztása 18 százalékkal növeli a vastagbélrák kockázatát. Viszont már a közleményben is kihangsúlyozzák, hogy ez csak társadalmi méretekben mérhető, az egyes emberek szintjén szinte felfoghatatlanul kismértékű a valós kockázat és annak növekedése. A tanulmány arra is felhívja a figyelmünket, hogy a húsok és a húsfélék értékes, az emberi szervezet számára fontos tápanyagokat, B vitaminokat, értékes hem-kötésű vasat és cinket tartalmaznak, ezért a kockázatok figyelembevétele mellett továbbra is a kiegyensúlyozott, vegyes táplálkozás részei maradhatnak.

Az 1. csoportba sorolt anyagok valóban bizonyítottan képesek tumoros megbetegedést okozni az emberi szervezetben, azonban fontos azt is figyelembe venni, hogy ezek között is vannak különbségek. Felelőtlenség összehasonlítani a tüdőrák kockázatának növekedését a cigarettázás vagy az azbesztpor belélegzése miatt azzal, amennyivel a vörös és a feldolgozott húsok rendszeres, nagymértékű fogyasztása növeli a vastagbélrák kockázatát. A csoporton belüli különbségekre az is rámutat, ha megnézzük, miket soroltak ide: a 118 elemet számláló listán a dohányzáson és mostantól a vörös húsokon kívül megtalálható például a formaldehid, az UV-sugárzás, általánosságban maga napsütés is (!), valamint a fűrészpor és a légszennyezés.

 

Forrás:http://delina.hu

Címkék: egészség hús

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

kkuns19239 kkuns írta 14 perce a(z) Have fun and use it to improve your mood. fórumtémában:

온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...

Abdellah Abel írta 30 perce a(z) Matrac tanácsadás fórumtémában:

온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...

Gambler Gambler írta 38 perce a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:

해피툰 | 무료웹툰 | 웹툰사이트 | 무료웹툰사이트 해피툰 ...

Gambler Gambler írta 1 órája a(z) Matrac tanácsadás fórumtémában:

해피툰 | 무료웹툰 | 웹툰사이트 | 무료웹툰사이트 해피툰 ...

kkuns19239 kkuns írta 3 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:

온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...

Abdellah Abel írta 3 órája a(z) Have fun and use it to improve your mood. fórumtémában:

온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...

qunagxa qunagxa írta 16 órája a(z) The Ultimate Guide to Playing and Winning Heardle Game fórumtémában:

Ha valóban megalapozott döntést szeretnél hozni, akkor ...

qunagxa qunagxa írta 16 órája a(z) Szereted a kávét, de ég a gyomrod tőle? fórumtémában:

Amikor én kerestem hasonló információkat, akkor találtam...

qunagxa qunagxa írta 16 órája itt:

Amikor én kerestem hasonló információkat, akkor találtam rá a https://mostbet-bonusz. com/ platformra, ahol nagyon jól strukturáltan, érthetően és részletesen tárgyalnak minden fontos témát. Külön tetszett, hogy nem csak bónuszokat írnak le, hanem magukat a kaszinókat is összehasonlítják, és bemutatják, milyen játékok érhetők el náluk.

kkuns19239 kkuns írta 19 órája a(z) Gomba ami segít abetegségekben fórumtémában:

온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu