Egészség: Fűszerek, amelyek segítik a gyógyulást

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3744 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1230 db
  • Fórumtémák - 114 db
  • Linkek - 2661 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3744 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1230 db
  • Fórumtémák - 114 db
  • Linkek - 2661 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3744 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1230 db
  • Fórumtémák - 114 db
  • Linkek - 2661 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3744 fő
  • Képek - 753 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1230 db
  • Fórumtémák - 114 db
  • Linkek - 2661 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

 

network.hu

 Sokan nem tudják, hogy súlyos betegségeket is megelőzhetnek – megfelelő fűszerek használatával. Összeszedtük, mi javasolt és mi nem az egyes betegségeknél?

 


Betegségmegelőzés fűszerekkel

A fűszereknek fontos szerepük van a betegélelmezésben is, többek között a gyomor-bélrendszeri betegségek diétájában, mivel az egyes fűszerek segíthetik az emésztést. 

Egy roboráló diétában fontos a beteg étvágyának fokozása, ami a fűszerek étvágygerjesztő hatóanyagainak köszönhetően könnyebben megvalósítható. 

A magas vér diétájában lényeges a sóbevitel csökkentése különböző fűszerek, például vasfű segítségével.

Gyomorfekélyes betegnél a fűszerpaprika hatóanyaga, a kapszaicin, akár még a panaszokat is enyhítheti, gátolja a gyomorsav kiválasztást, s fokozza a gyomornyálkahártya vérkeringését.

Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva a vastagbélrák kialakulásának az esélyét csökkenti. Kísérlet bizonyította, hogyha a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor „közös erővel” képesek meggátolni a tumor növekedését például a súlyosan immunhiányos nőstény egerekben is.

Még mindig vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, még mindig kevés adat áll rendelkezésre.

Milyen betegségnél, milyen fűszer nem javasolt?

Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata. 

Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, például borsikafűvel. A fűszerpaprikának a használata pedig vesebetegek diétájában nem javasolt.

Emellett Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük a gyomorrák kialakulására.

Az Ázsiai országokban a kurkumafogyasztás, alacsony húsbevitellel párosulva vastagbélrák kialakulásának az esélyét csökkenti. Kísérlet bizonyította, hogyha a kurkumát rezveratrollal kombináljuk, akkor „közös erővel” képesek meggátolni a tumor növekedését például a súlyosan immunhiányos nőstény egerekben is.

Még mindig vizsgálják a fűszerek lehetséges szerepét a nem fertőző krónikus betegségek megelőzésében vagy kezelésében. Annak eldöntéséhez, hogy a fűszerek hatóanyagai – nevezetesen a bennük található polifenol vegyületek – valóban jelentősen hozzájárulnak-e az étrendben a polifenol bevitelhez, még mindig kevés adat áll rendelkezésre.

Milyen betegségnél, milyen fűszer nem javasolt?

Azonban vannak olyan esetek is, amikor nem javasolt egy-egy fűszer használata. 

Így például a borsot a legtöbb esetben helyettesíteni kell a diétás konyhatechnikában, például borsikafűvel. A fűszerpaprikának a használata pedig vesebetegek diétájában nem javasolt.

Emellett Buiatti és munkatársai megállapították, hogy a több húst, sós halat, felvágottakat és sajtokat fogyasztóknak nagyobb az esélyük gyomorrák kialakulására.


Forrás: http://www.egeszsegkalauz.hu


 

Címkék: gyomorbetegségek magas polifenolok vényomás

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu