Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Túl sok húst fogyasztunk, pedig növényi étrenddel nemcsak egészségesebben élünk, hanem a túlnépesedett föld élelmezési problémáin is enyhítünk.
Ha viszont nem tudjuk elfelejteni a hús ízét, vegán steaket is ehetünk majd helyette. Egy izraeli startup 3D nyomtatással állítja elő a közeljövő húspótlékát.
Mindenféle előrejelzés egyértelműen megállapítja, hogy a 2050-ben minimum 9, de akár 10 milliárdos lélekszámú bolygó komoly élelmezési problémákkal küzdhet. Az éghajlatváltozás negatív hatásai egyértelműek, és a folyamat a prognosztizáltnál is gyorsabbnak tűnik.
Kevesebb földterületen kellene több növényt termeszteni, valamint a (túlzott) húsfogyasztást is célszerű lenne jelentős mértékben csökkenteni.
Ezzel szemben világszerte nő a húsfogyasztás. A növekedéssel párhuzamosan egyre többen kísérleteznek, végeznek komoly kutatásfejlesztői tevékenységet növényi alapú alternatívákkal; meggyőzően igyekeznek állati termékek ízét és textúráját utánozni.
A textúra-probléma megoldásához sokan használnak 3D nyomtatótechnológiákat (3DP). A 3DP gasztronómiai alkalmazásaival évek óta próbálkoznak, de egyelőre inkább csak kuriózumokról beszélhetünk, jelentős áttörésről nem.
Az izraeli Jet Eat startup például saját tervezésű printelt vegán steaket tesztel. Terveik szerint az ételt 2020-ban dobják piacra. Az Eshchar Ben Shitrit által idén alapított cég folyamatosan dolgozik rajta, hogy ízletesebb, zamatosabb legyen, és hogy valóban olyannak érezzük, mint az eredetit.
„A húst négy alkotóeleme határozza meg: az izmok, a benne lévő zsír, a mioglobin (a gerincesek izomszövetében található oxigénkötő fehérje) és az összekötő szövet. 3D nyomtatónkkal és pontos megformálással utánoztuk a húsnak nevezett bonyolult mátrixot” – jelentette ki Shitrit.
Tekervényes háromdimenziós alakzat helyett a 3D printer derékszögű rétegeket nyomtat. A rétegekbe ágyazzák be a különféle tulajdonságokat, az ízt és a színt, és így változtatják meg, hogy a fogyasztó hogyan érzékeli a végterméket.
Shitrit szerint munkájuk a 3DP természetes fejlődésének része, törvényszerűnek látja, hogy az egy évtizede még kuriózumként kezelt technológia eljutott erre a szintre.
Manapság szervektől kezdve a fogászatig, a digitális nyomtatást szerteágazó célokra használják. Meggyőződésem, hogy a technológia élelmiszerekre is alkalmazható ebben az egyre nagyobb mértékben digitalizálódó világban”
– nyilatkozta.
Miután angyalbefektetőktől kellő mértékű támogatást kapott, a Jet Eat részt vett az Innováció és Technológia Európai Intézete (EIT) izraeli Élelmiszerhálózat akcelerátor programján. A programot a Technion – Izraeli Technológiai Intézetben tartották. A Jet Eatet beválasztották az EIT élelmiszerekkel kapcsolatos csúcstalálkozójának döntőjébe. A győztes 68 ezer dollár készpénzt kap.
Az Intézetben folyamatosan tesztelik a nyomtatott steak ízét, a Jet Eat pedig finomítja, pontosítja leendő termékét.
„Ha húst készítünk, fontos, hogy legyenek tesztelőink. Az emberek magát a húst, és nem a technológiát eszik meg. Ezért kell ízletesnek lennie” – magyarázza Shitrit.
Forrás:https://agroforum.hu
|
|
khan hunain írta 9 perce a(z) Hogy bírod ezt a nagy kánikulát? fórumtémában:
I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying...
khan hunain írta 16 perce a(z) Mit eszel ebben a kánikulában? fórumtémában:
Hello I am so delighted I located your blog, I really...
aliumair umairali írta 16 perce a(z) The power to cut all the fruits with funny shapes. fórumtémában:
Great post, you have pointed out some excellent points, I as...
Khan Nimra írta 19 perce a(z) Hogyan öltözködsz ősszel fórumtémában:
비대면 대출 https://xn-- bnq70nrpdrr5e.com/ GOOD...
aliumair umairali írta 24 perce a(z) Have fun and use it to improve your mood. fórumtémában:
This content is written very well. Your use of formatting when ...
khan hunain írta 46 perce a(z) Have fun and use it to improve your mood. fórumtémában:
thanks for the tips and information..i really appreciate...
khan hunain írta 50 perce a(z) The power to cut all the fruits with funny shapes. fórumtémában:
Im no expert, but I believe you just made an excellent point. ...
Khan Nimra írta 1 órája a(z) Hogy bírod ezt a nagy kánikulát? fórumtémában:
I haven’t any word to appreciate this post.....Really i ...
Khan Nimra írta 1 órája a(z) Mit eszel ebben a kánikulában? fórumtémában:
Very efficiently written information. It will be beneficial...
jazib sidd írta 1 órája a(z) Have fun and use it to improve your mood. fórumtémában:
All your hard work is much appreciated. Nobody can stop...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!