Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A burgonya a kenyér után a második legfontosabb táplálékunk. Emellett az egyik legváltozatosabban elkészíthető élelmiszer, amely még sok hasznos vitamint is tartalmaz.
A burgonya minden család étrendjén sűrűn megfordul, hiszen igen változatosan elkészíthetjük és szinte minden étel mellé kínálhatjuk köretnek is.
A burgonya a XVI. században került Dél Amerikából Európába. Az első gumót egy Pedro De Cieza De Leon nevű fiatalember küldte Spanyol országba. Majd innen indult később világhódító útjára, amely a mai napig töretlen, hiszen számos országban fogyasztják és termesztik is.
A burgonya egyik legfőbb tápanyaga a keményítő, főzésre a legjobb a 15-20 % os keményítő tartalmú burgonya, ezek könnyen főzhetők, és ízük is nagyon finom.
A burgonya ráadásul még nem is hizlal, hiszen 100 gr burgonyában mindössze 20 gr szénhidrát található, és 94 kalória, tehát kevesebb, mint a rizs. vagy a száraztésztáké. Diétázók és cukorbetegek is bártan fogyaszthatják, hiszen a benne található szénhidrát lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így sokáig a jó lakottság érzetét kelti. Igen magas a fehérje tartalma is, átlag 2-3 gr, ami a hússal és a tejjel egyenértékű.
A friss burgonya 20-30 mg C vitamint tartalmazz, de ez a tárolás és a főzés hatására is igen nagymértékben csökken, épp ezért nem érdemes sokáig tárolni, és főzés előtt vízben áztatni. De zen kívül tartalmazz még Káliumot, kalciumot, vasat, és foszfort is. Az emésztésre is igen jó hatással van, mert magas a rost tartalma. Jó tudni! A burgonya hámozásakor megfigyelhetünk néha zöld részeket, ezeket azonnal távolítsuk el, mert mérgező anyagot tartalmazz, az úgynevezett: Szolanint. Az ilyen burgonyát ne főzzük meg héjában, hanem jó vastagon hámozzuk meg. A burgonyát igen sok féle módón készíthetjük el, pl. töltött burgonya: A megfőtt burgonyát kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, majd darát húsos szalonnás töltelékkel megtöltjük és sütőben megsütjük. Tepsis burgonya: Szinte bármivel elkészíthető: egy sor burgonya, egy sor hús, egy sor káposzta, tejföl, reszelt sajt, és máris mehet a sütőbe. De ezen kívül a rakott krumpli, a burgonyafőzelék, és sok más finom étel is beiktatható a minden napi főzésbe.
A burgonya, mint gyógynövény is kiváló: Régen a nyers krumpli héját használták fel, gyomorfájásra, vagy gyomorfekélyre. Megfázás vagy gyomorrontás esetén a sós vízben megfőzött burgonya igen hasznos, hiszen nem terheli meg gyomrunkat. Ezen kívül a burgonya, mint szépítőszer is csodákat művel, a nyersen lereszelt burgonyából készült arcpakolás tejjel és mézzel elkeverve bőrünket simává és üdévé varázsolja. Forrás:Kert Varázs Magazin
|
|
|
Khan Nimra írta 7 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
Thank you for very usefull information.. kufabet123 ...
LEO Leora írta 8 órája a(z) IO Games review fórumtémában:
I enjoyed how naturally this flowed, making it easy and ...
SEO123 Jimmy írta 8 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
This was a really great contest and hopefully I can attend the ...
gixej ig888 írta 8 órája a(z) Stärk din restaurang eller café med våra företagslån fórumtémában:
The digital revolution starts here Empowering Change in ...
Khan Nimra írta 9 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
I really loved reading your blog. It was very well authored and...
Khan Nimra írta 9 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
Very useful post. This is my first time i visit here. I found so...
cash finance írta 11 órája a(z) Block Breaker – The Ultimate Test of Reflexes and Strategy fórumtémában:
dan menawarkan pengalaman bermain yang mengesankan ...
cash finance írta 12 órája a(z) Mapquest driving directions is an useful tool fórumtémában:
AsiaLive88 bukan sekadar situs live games biasa. https://www....
cash finance írta 12 órája a(z) New Extra fórumtémában:
Kami memahami pentingnya aksesibilitas dan keamanan. ...
cash finance írta 12 órája a(z) Play the hottest puzzle online game fórumtémában:
Dalam dunia perjudian online yang dinamis, menemukan ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A környezet zajai befolyásolják, mit rendelünk
Kiderült: a sárga ételektől boldogabb leszel!
Zsír vagy olaj: melyiket válasszuk?
10 tipp, hogy fügét egyél!