Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A burgonya a kenyér után a második legfontosabb táplálékunk. Emellett az egyik legváltozatosabban elkészíthető élelmiszer, amely még sok hasznos vitamint is tartalmaz.
A burgonya minden család étrendjén sűrűn megfordul, hiszen igen változatosan elkészíthetjük és szinte minden étel mellé kínálhatjuk köretnek is.
A burgonya a XVI. században került Dél Amerikából Európába. Az első gumót egy Pedro De Cieza De Leon nevű fiatalember küldte Spanyol országba. Majd innen indult később világhódító útjára, amely a mai napig töretlen, hiszen számos országban fogyasztják és termesztik is.
A burgonya egyik legfőbb tápanyaga a keményítő, főzésre a legjobb a 15-20 % os keményítő tartalmú burgonya, ezek könnyen főzhetők, és ízük is nagyon finom.
A burgonya ráadásul még nem is hizlal, hiszen 100 gr burgonyában mindössze 20 gr szénhidrát található, és 94 kalória, tehát kevesebb, mint a rizs. vagy a száraztésztáké. Diétázók és cukorbetegek is bártan fogyaszthatják, hiszen a benne található szénhidrát lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így sokáig a jó lakottság érzetét kelti. Igen magas a fehérje tartalma is, átlag 2-3 gr, ami a hússal és a tejjel egyenértékű.
A friss burgonya 20-30 mg C vitamint tartalmazz, de ez a tárolás és a főzés hatására is igen nagymértékben csökken, épp ezért nem érdemes sokáig tárolni, és főzés előtt vízben áztatni. De zen kívül tartalmazz még Káliumot, kalciumot, vasat, és foszfort is. Az emésztésre is igen jó hatással van, mert magas a rost tartalma. Jó tudni! A burgonya hámozásakor megfigyelhetünk néha zöld részeket, ezeket azonnal távolítsuk el, mert mérgező anyagot tartalmazz, az úgynevezett: Szolanint. Az ilyen burgonyát ne főzzük meg héjában, hanem jó vastagon hámozzuk meg. A burgonyát igen sok féle módón készíthetjük el, pl. töltött burgonya: A megfőtt burgonyát kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, majd darát húsos szalonnás töltelékkel megtöltjük és sütőben megsütjük. Tepsis burgonya: Szinte bármivel elkészíthető: egy sor burgonya, egy sor hús, egy sor káposzta, tejföl, reszelt sajt, és máris mehet a sütőbe. De ezen kívül a rakott krumpli, a burgonyafőzelék, és sok más finom étel is beiktatható a minden napi főzésbe.
A burgonya, mint gyógynövény is kiváló: Régen a nyers krumpli héját használták fel, gyomorfájásra, vagy gyomorfekélyre. Megfázás vagy gyomorrontás esetén a sós vízben megfőzött burgonya igen hasznos, hiszen nem terheli meg gyomrunkat. Ezen kívül a burgonya, mint szépítőszer is csodákat művel, a nyersen lereszelt burgonyából készült arcpakolás tejjel és mézzel elkeverve bőrünket simává és üdévé varázsolja. Forrás:Kert Varázs Magazin
|
|
Ali Ahmed írta 7 órája a(z) Őszi divat 2 képhez:
I discovered your blog post web site online and appearance ...
faral faral írta 10 órája a(z) Come in the fall to learn more about the product! fórumtémában:
Best work you have done, this online website is cool with...
Ali Ahmed írta 11 órája a(z) GGamebaidoithuonghncom fórumtémában:
Hi there, I discovered your web site by way of Google even as ...
reyan Jack írta 11 órája a(z) Nátha fórumtémában:
I feel a lot more people need to read this, very good info! ...
reyan Jack írta 11 órája a(z) Hogyan készülsz a húsvéti ünnepekre? fórumtémában:
I feel a lot more people need to read this, very good info! ...
reyan Jack írta 11 órája a(z) Hogyan készülsz a karácsonyra? fórumtémában:
I feel a lot more people need to read this, very good info! ...
reyan Jack írta 11 órája a(z) Lapos has szülés után is: LoveYourBelly fórumtémában:
I must say, I thought this was a pretty interesting read when it ...
faral faral írta 11 órája a(z) IO Games review fórumtémában:
I recently found many useful information in your website ...
reyan Jack írta 11 órája a(z) Áttörés a lehetőséghez fórumtémában:
I must say, I thought this was a pretty interesting read when it ...
aliumair umairali írta 11 órája a(z) Find the Best Dental Office Near Me: Comprehensive Guide to Quality Dental Care fórumtémában:
Your blog is too much amazing. I have found with ease what I ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A környezet zajai befolyásolják, mit rendelünk
Kiderült: a sárga ételektől boldogabb leszel!
Zsír vagy olaj: melyiket válasszuk?
10 tipp, hogy fügét egyél!