Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A burgonya a kenyér után a második legfontosabb táplálékunk. Emellett az egyik legváltozatosabban elkészíthető élelmiszer, amely még sok hasznos vitamint is tartalmaz.
A burgonya minden család étrendjén sűrűn megfordul, hiszen igen változatosan elkészíthetjük és szinte minden étel mellé kínálhatjuk köretnek is.
A burgonya a XVI. században került Dél Amerikából Európába. Az első gumót egy Pedro De Cieza De Leon nevű fiatalember küldte Spanyol országba. Majd innen indult később világhódító útjára, amely a mai napig töretlen, hiszen számos országban fogyasztják és termesztik is.
A burgonya egyik legfőbb tápanyaga a keményítő, főzésre a legjobb a 15-20 % os keményítő tartalmú burgonya, ezek könnyen főzhetők, és ízük is nagyon finom.
A burgonya ráadásul még nem is hizlal, hiszen 100 gr burgonyában mindössze 20 gr szénhidrát található, és 94 kalória, tehát kevesebb, mint a rizs. vagy a száraztésztáké. Diétázók és cukorbetegek is bártan fogyaszthatják, hiszen a benne található szénhidrát lassan bomlik le, és lassan szívódik fel, így sokáig a jó lakottság érzetét kelti. Igen magas a fehérje tartalma is, átlag 2-3 gr, ami a hússal és a tejjel egyenértékű.
A friss burgonya 20-30 mg C vitamint tartalmazz, de ez a tárolás és a főzés hatására is igen nagymértékben csökken, épp ezért nem érdemes sokáig tárolni, és főzés előtt vízben áztatni. De zen kívül tartalmazz még Káliumot, kalciumot, vasat, és foszfort is. Az emésztésre is igen jó hatással van, mert magas a rost tartalma. Jó tudni! A burgonya hámozásakor megfigyelhetünk néha zöld részeket, ezeket azonnal távolítsuk el, mert mérgező anyagot tartalmazz, az úgynevezett: Szolanint. Az ilyen burgonyát ne főzzük meg héjában, hanem jó vastagon hámozzuk meg. A burgonyát igen sok féle módón készíthetjük el, pl. töltött burgonya: A megfőtt burgonyát kettévágjuk, belsejét kikaparjuk, majd darát húsos szalonnás töltelékkel megtöltjük és sütőben megsütjük. Tepsis burgonya: Szinte bármivel elkészíthető: egy sor burgonya, egy sor hús, egy sor káposzta, tejföl, reszelt sajt, és máris mehet a sütőbe. De ezen kívül a rakott krumpli, a burgonyafőzelék, és sok más finom étel is beiktatható a minden napi főzésbe.
A burgonya, mint gyógynövény is kiváló: Régen a nyers krumpli héját használták fel, gyomorfájásra, vagy gyomorfekélyre. Megfázás vagy gyomorrontás esetén a sós vízben megfőzött burgonya igen hasznos, hiszen nem terheli meg gyomrunkat. Ezen kívül a burgonya, mint szépítőszer is csodákat művel, a nyersen lereszelt burgonyából készült arcpakolás tejjel és mézzel elkeverve bőrünket simává és üdévé varázsolja. Forrás:Kert Varázs Magazin
|
|
aliumair umairali írta 11 órája a(z) waffle game fórumtémában:
I really loved reading your blog. It was very well authored and...
aliumair umairali írta 11 órája a(z) waffle game fórumtémában:
I recently came across your blog and have been reading along....
gixej ig888 írta 11 órája a(z) Stärk din restaurang eller café med våra företagslån fórumtémában:
I definitely enjoying every little bit of it. It is a great website and ...
p k írta 11 órája a(z) Clinical research fórumtémában:
You make so many great points here that I read your article a ...
Khan Nimra írta 12 órája a(z) Egészséges táplálkozás fórumtémában:
gala789 https://gala789.live/ Wow! Such an amazing and ...
p k írta 13 órája a(z) Clinical research fórumtémában:
Hey what a brilliant post I have come across and believe me I ...
xp Gringo írta 13 órája a(z) stroke nap fórumtémában:
Gringoxps.com brings you the latest updates from the world...
efgreh srdfygh írta 13 órája a(z) Clinical research fórumtémában:
I wanted to thank you for this great read!! I definitely enjoying...
p k írta 13 órája a(z) Clinical research fórumtémában:
Hey what a brilliant post I have come across and believe me I ...
aliumair umairali írta 13 órája a(z) Felfázás. Kinek mi vált be? fórumtémában:
Thank you so much for sharing this great blog.Very inspiring ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
A környezet zajai befolyásolják, mit rendelünk
Kiderült: a sárga ételektől boldogabb leszel!
Zsír vagy olaj: melyiket válasszuk?
10 tipp, hogy fügét egyél!