Egészség: Hasznos információ a cikóriáról..

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3750 fő
  • Képek - 752 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1255 db
  • Fórumtémák - 116 db
  • Linkek - 2739 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3750 fő
  • Képek - 752 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1255 db
  • Fórumtémák - 116 db
  • Linkek - 2739 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3750 fő
  • Képek - 752 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1255 db
  • Fórumtémák - 116 db
  • Linkek - 2739 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!

Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 3750 fő
  • Képek - 752 db
  • Videók - 636 db
  • Blogbejegyzések - 1255 db
  • Fórumtémák - 116 db
  • Linkek - 2739 db

Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.

Cikcakkos cikória

A cikória igazi téli vitaminforrás. Kalóriaszegény, nyersen, főzve és sütve is fogyasztható, íze leginkább a spárgáéra emlékeztet. Nagyon finom salátának édes vagy savanykás gyümölcsökkel, dióval, sárgarépával, paradicsommal. Fő idénye novembertől márciusig tart. Európában kedvelt salátanövény, de hazánkban kevésbé ismert. Pedig érdemes meglepni vele a családot.

Teljes cikk.

A nálunk alig ismert cikória Belgiumban a „zöldségek királynője”. 1845-ben, amikor Belgiumban a teljes burgonyatermés odalett, a cikória sok embert mentett meg az éhhaláltól.
A tápanyagban, vitaminokban gazdag cikória (Cichorium intybus) őse a kék virágú mezei katáng, amely az országban mindenütt megtalálható gyomnövény. Ennek vastag gyökerű alfaja a cikória.
Segíti az emésztést, sok ásványi sót, emészthető rostokat, kalciumot, foszfort és meszet tartalmaz, valamint sok karotin van benne. Májvédő, vértisztító hatása régóta ismert, de javasolják vérszegénység, gyengeség és kimerültség ellen is. Pörkölt gyökerét pótkávé- és inzulingyártásra használják. A cikóriából kellemes, jellegzetes ízű ételek készíthetők. Főzhetünk belőle krémlevest, félben-egészben megsütve sült húsok különleges körete lehet. A virslivel töltött cikória meleg előételnek vagy vacsoraételnek is megteszi. A csőben sült hal cikóriával igazi diétás étel, a majonézes cikóriasaláta pedig különlegesség.

Cikóriakrém-leves
web_cikória-2009.-lelkes-szilvia-063.jpgHozzávalók:
4 kisebb cikória
1 l csontleves
1 tojássárgája
1 vöröshagyma
só, őrölt bors, reszelt szerecsendió
A feldarabolt cikóriákat az apróra vágott hagymával a forró csontlevesben puhára főzzük. Ha kész, bele­keverjük a tojássárgáját és összeforraljuk. Kicsit hagyjuk kihűlni és összeturmixoljuk. A fűszereket a csésze aljára tesszük és rámerjük a forró levest. Összevágott zöldpetrezselyemmel díszítjük. Sajtos pirítóssal nagyon finom.

Cikóriasaláta almával
web_lsz0019.jpg4 cikória, 2 édes alma, 1 narancs, 3 ek. olívaolaj, 1 ek. almaecet, 2 ek. akácméz, só, 10 dkg apróra vágott dió
1 citrom leve
Az olívaolajat, az almaecetet és a mézet csipetnyi sóval csavaros tetejű kis befőttes üvegben jól összerázzuk vagy egy kis tálkában villával összekeverjük, míg opálos elegyet nem kapunk (vinaigrette). A cikóriákat félbe vagy negyedekbe vágjuk, citromlét csepegtetünk rájuk és salátástányérokra rakjuk. Meglocsoljuk a vinaigrette felével, és behűtjük. Az almákat vékony szeletekre vágjuk, meglocsoljuk citromlével, és a narancsszeletekkel felváltva a cikóriákra tesszük. Ráöntjük az öntet másik felét és megszórjuk a pirított dióval. Pirítóssal tálaljuk.

Virslivel töltött cikória
web_lsz0012.jpgHozzávalók:
4 cikóriarózsa
4 (pulyka)virsli
5 dkg reszelt sajt
3+2 dkg vaj
2 ek. liszt, 2 dl tej
őrölt bors, reszelt szerecsendió, só
A cikóriákat középen bevágjuk, beledugunk egy-egy héj nélküli virslit, és kivajazott négyszögletes jénaiba tesszük. A 3 dkg vajat megolvasztjuk, megpirítjuk benne a lisztet, felöntjük a tejjel, és a fűszerekkel együtt felforraljuk. Még melegen hozzákeverjük a sajtot és a cikóriákra öntjük. Előmelegített sütőben, közepes lángon zsemleszínűre sütjük. Adhatjuk meleg előételnek, de vacsoraételnek is megteszi.

Cikória sonkában
web_cikória-2009.-lelkes-szilvia-006.jpgHozzávalók:
4 cikória, 8 szelet sonka, 1 citrom leve, 10+5 dkg reszelt sajt reszelt szerecsendió, 2 dl száraz fehér bor olívaolaj vagy 5 dkg vaj, 2 ek. liszt , 2 dkg vaj, só, összevágott petrezselyemzöld
Ha nem szeretjük a kesernyés ízt, a cikóriát enyhén sós, ecetes vízben pácoljuk tíz percig. Ezután sós, citromos vízben megfőzzük, leszűrjük. A cikóriarózsákat egyenként egy-egy sonkaszeletbe göngyöljük, és kiolajozott (vajazott) jénaiba tesszük. A vajat megolvasztjuk, beletesszük a lisztet, felöntjük a borral és kis lángon, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük. Levesszük a tűzről és belekeverjük a 10 dkg sajtot, szerecsendiót. A mártást a cikóriákra öntjük, megszórjuk a maradék sajttal és előmelegített sütőben, közepes lángon átsütjük. Tálaláskor petrezselyemzölddel megszórjuk. 

Sült cikória
Hozzávalók:
4 cikória, olívaolaj, só, ecet
A félbe-negyedekbe vágott cikóriákat forró olajon, fedő alatt pár percig pároljuk, majd magasabb hőfokon, vagy előmelegített sütőben körbepirítjuk.
Natúr sült húsok, hal finom körete, de majonézes saláta alapanyaga is lehet.

Címkék:

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

B Béla üzente 9 éve

Termesztése

A kertben először a gyökereket kell megtermeszteni. A cikória közepesen tápanyagigényes növény, amely legjobban a közepesen kötött és a laza talajokon érzi magát. Hideg, nedves, magas talajvizű földben gyökere elágazik, ami a kiszedését és a későbbi hajtatását megnehezíti.

Magvetés előtt a földet nagyon alaposan elő kell készíteni, ami mély ásásból, többszöri gereblyézésből, esetleg hengerezésből áll. A magját május-júniusban vetik, mert így lehet a hajtatáshoz legalkalmasabb gyökereket nyerni. A vetési sorok egymástól legalább 30 cm távolságra legyenek.

A kikelő növény kezdetben elég gyámoltalan: meleget és jó, egyenletes vízellátottságot igényel. Ügyelni kell arra, hogy ne gyomosodjék el, ezért a sorközöket kapáljuk, és a sorban felnövő gyomokat is szedjük ki. Amikor a növények láthatóan fejlődni kezdenek, akkor a sűrűn állókat úgy egyeljük ki, hogy a szomszédos növények között 15 cm távolság maradjon.

Száraz nyáron egy-kétszeri öntözés és ugyancsak egy-kétszer megismételt fejtrágyázás elősegíti a gyökerek gyors növekedését.

A gyökereket október közepén ajánlatos felszedni, nehogy a korai fagyok még a földben találják. A gyökereket úgy lombtalanítjuk, hogy rajtuk 2 cm-es levélcsonk maradjon. Ha ennél mélyebben vágjuk le a leveleket, akkor a gyökér esetleg nem hajt ki.

Hajtatásra legalkalmasabbak a felül 4 cm átmérőjű, zömök gyökerek, de 2 és 7 cm között valamennyi gyökér felhasználható. Egyszerre lehetőleg azonos vastagságú gyökereket állítsunk hajtatásba. A gyökereket a hajtatás megkezdéséig fagypont körüli hőmérsékletű, nem nagyon száraz levegőjű helyiségben, nyirkos homok között tároljuk. Erre a célra a legmegfelelőbb a pince vagy ahol van, a melegágy.

Hajtatni november végétől február végéig lehet. A megválogatott és egészséges gyökereket műanyag vödörbe vagy ládába ültetjük oly módon, hogy az edény aljába mintegy 20 cm vastagságú földréteget terítünk, és ebbe beleállítgatjuk a gyökereket úgy, hogy a koronájuk (felső, legvastagabb csúcsuk) ne legyen magasabban az edény szélénél. A gyökerek közötti hézagot ugyancsak jó minőségű kerti földdel kitöltjük, és a földet megnyomkodjuk. Egy tízliteres műanyag vödörbe 8-10 darab, átlagos vastagságú gyökér fér el, és ez egyidejűleg elég salátát termel egy négytagú család számára.

A hajtatáshoz 18-22 °C hőmérséklet szükséges. Ha a föld száraz, akkor már a hajtatás kezdetén megöntözzük, de a későbbiekben csak mérsékletesen öntözzük, és csak akkor, ha a talaj az edény felszínén száraznak látszik. A hajtatáshoz fény nem szükséges, sőt ez kifejezetten káros, mert a fény hatására a cikória hajtásai megsárgulnak, majd megzöldülnek, aminek következtében a levelek keserűek, fogyasztásra alkalmatlanok lesznek. Ezért az edény fölé fekete műanyag fóliát bontunk, és azt úgy kötjük le, hogy a gyökereket és a fejlődő hajtásokat fény ne érhesse, viszont a növekvő hajtásokat a fóliaborítás ne akadályozza.

Az így előkészített "hajtatóedényt" a konyhában vagy az előszobában helyezzük el. 18-22 °C-on tartva a hőmérsékletet, három hét alatt kifejlődnek a fehér-sárgásfehér rügyek, hajtáskezdemények. Ezeket éles késsel vágjuk le a gyökerekről úgy, hogy ne essenek széjjel. Ha a hajtásokat hosszabb ideig kívánjuk hűtőszekrényben tartani, vagy szállítani akarjuk őket, akkor ajánlatos mélyebben levágni. Ebben az esetben felhasználás előtt a gyökér koronáját a salátának használt részről le kell majd vágni. A hajtatást a tél folyamán többször is megismételhetjük a pincében tárolt gyökerek felhasználásával.

Ausztriában, Németországban és Nyugat-Európa számos országában nagyüzemi méretekben hajtatják a cikóriát. Nálunk a nagyüzemi termesztése még gyerekcipőben jár, és ennek megfelelően kereskedelmi forgalomba is csak elvétve kerül. Hogy ennek éppen az volna az oka, hogy a fogyasztók nem ismerik? Lehet! De az is lehetséges, hogy azért nem termelik, mert a hazai fogyasztóközönség nem tart rá igényt. Akár így, akár úgy áll a helyzet, érdemes volna termesztésével és forgalmazásával és - főként - megkedveltetésével foglalkozni. Ha a patisszon, a cukkini, a brokkoli példájából indulunk ki, akkor ez nem is látszik reménytelen ügynek. Addig azonban a kicsibeni termelésből is készülhet cikória a család asztalára.

Válasz

Fehér Gábor üzente 9 éve

Kedves Eszter!
Itt minden fontos infót megtalálsz a cikória termesztéséről. Nem túl bonyolult.
http://www.balintgazda.hu/minden-heten-szuret/januar/cikoria.html

Válasz

Balázs Ilonka üzente 9 éve

Nagyon finom lehet, jól néz ki.Köszönöm az értékes információt, kiprábálom én is.Eddig nem hallotam róla semmit.

Válasz

golya eszter üzente 9 éve

Köszi gyermekkoromba sokat ittunk kávékét tejeskávét csináltunk ,valaki tudja hogy lehet termelni magról vagy gyökérröl irja meg

Válasz

Taucz Ernőné üzente 9 éve

A cikória kávé ,hogy készül belőle,vagy az valami más?Én imádom tejeskávénak,de kovasav tartalma miatt megfájdul a gyomrom és lerakódik az izületekben is.Vagy nem igy van???

Válasz

Erdődy Zoltánné Mária üzente 9 éve

Köszi, hallottam már róla, de még nem ettem. De salátának kipróbálom.

Válasz

Juhász Istvánné üzente 9 éve

Köszönöm a hasznos információt és a recepteket.

Válasz

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu