Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
Csicsóka, bélflóránk védelmezője Szerző: Mayerné Borics Erzsébet Megtekintve: 606 Hozzászólások száma: 6
Kertészkedés » Zöldségnövény »
Valamikor rég, dísznövényként ültettem a kertembe. Akkor, számomra egyetlen érdeme és vonzereje, a hosszú száron növő kedves sárga virágzata volt, amely vázában sokáig díszlik.
Azt
tudtam még, hogy közel két méter magasra is megnő, ezért olyan helyet
kerestem számára, ahol jól érvényesült ezzel a tulajdonságával.
Amit nem tudtam, abból lett a gond. Szeretem a vegyes virágágyásokat.
Hátul magas növények, (pl. csicsóka) aztán közép magasak, és
alacsonyak. Különböző levélzettel, virágokkal. Nagyon jól mutattak.
Következő tavaszig. Akkor a csicsóka úgy gondolta, ott nő ahol neki
tetszik, és nem ott, ahol nekem. Lelki szemeimmel elképzelt szép növény
kompozíciómnak ezzel befellegzett. Dühömben felástam az egész helyet,
kíméletlenül kiirtottam a csicsókát.
Sajnáltam kidobni, így nem a szemétre került, hanem a kert végében egy félre eső helyre elültettem a kiszedett gumókat. Megfeledkeztem róla, a mérgem is elmúlt, már csak azt vettem észre, hogy a szárak elpusztultak. Levágás után a komposzt lett végső nyughelyük. Mit sem tudtam arról, mi rejtőzik a föld alatt!
Amikor
az őszi ásás alkalmával véletlenül kifordítottam a földből, meglepődve
láttam mennyi csicsóka gumó fejlődött a nyár során, milyen nagyok és
furcsa alakzatúak. Akkor kezdtem alaposabban utánajárni annak, mi is
nevelődött az én kertemben.
Megtudtam róla, hogy a világháborúk idején az éhínségtől mentette meg az embereket. A burgonyához hasonló gumóit, akár nyersen, akár főzve vagy sütve lehet fogyasztani. Különleges gyógyhatása van, cukorbetegeknek is ajánlott.
A vastagbél flórája befolyásolja egészségi állapotunkat, mivel a toxikus anyagok tárháza. Ezért fontos emésztőrendszerünk karbantartása, és jelentős szerepet vállal ebben a csicsóka. A méreg anyagok eltávolításával hozzájárul szervezetünk általános működőképességének javításához.
Íze
édeskés, egy kicsit a friss dióra emlékeztet. Nyersen hámozva (vagy
csak alaposan kefével megtisztítva) is felhasználható, rágcsálható.
Saláta készítésekor, citromos vízben kell tartani a felhasználásig,
mert könnyen barnul. Semleges íze miatt, illik szinte minden más
zöldségféléhez.
Én például almareszelőn szeltem le, és
laskára vágott kínai kel, vagy fejes saláta és nyers sárgarépa (szintén
lereszelve) társaságában egy joghurtos (aludt tejes, vagy tejfölös)
fűszeres öntettel készítettem el.
Az öntet őrölt bors, curry, fokhagyma, olívaolaj, só, pici mustár, pici
citromlé vagy ecet, felhasználásával, kevés cukorral készült. A
fűszereket és a joghurtot bot mixerrel kevertem simára, és a szeletelt
zöldségekre öntöttem, és összekevertem. Jó, ha áll egy kis ideig.
Így történt, hogy mára a csicsóka, a virág váza helyett, a konyha asztalon kapott méltó helyet és érdemet. Ha valaki nem ismeri és szeretné nyersen megkóstolni a csicsókát, javaslom, először kis adaggal kezdje, mivel intenzív bélműködést okoz.
További felhasználási módokat még nem próbáltam, a neten számtalan recept, és bővebb információ található.
|
|
Harold Harold írta 14 órája a(z) v-bet-hu.com fórumtémában:
Really good write-up, Appreciate it intended for giving That ...
efgreh srdfygh írta 15 órája a(z) Is Fluxus Executor a virus? fórumtémában:
It is my first visit to your blog, and I am very impressed with the ...
kt kim írta 15 órája a(z) Play the hottest puzzle online game fórumtémában:
소액결제현금화란 휴대폰 소액결제 한도를 활용해 상품권이나 콘텐츠 ...
Harold Harold írta 15 órája a(z) Unleashing Potential: Rethinking Education for the 21st Century fórumtémában:
This is simply the info I'm discovering almost everywhere...
aliumair umairali írta 16 órája a(z) waffle game fórumtémában:
Admiring the time and effort you put into your blog and detailed ...
p k írta 16 órája a(z) Hogyan készülsz a karácsonyra? fórumtémában:
I was reading some of your content on this website and I ...
SEO123 Jimmy írta 17 órája a(z) Rev Up Your Engine: Dominate the Streets in Car Parking Multiplayer fórumtémában:
My spouse and i shocked while using investigation anyone ...
SEO123 Jimmy írta 17 órája a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
My spouse and i shocked while using investigation anyone ...
SEO123 Jimmy írta 18 órája a(z) Dr.Csókay András Idegsebész fórumtémában:
This approach is an excellent content Document personally ...
p k írta 18 órája a(z) Play the hottest puzzle online game fórumtémában:
I admire this article for the well- researched content and ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!