Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Egészség Klubban!
Csatlakozz te is közösségünkhöz, és máris hozzáférhetsz az érdekfeszítő tartalmakhoz, amik egészségünk megőrzése érdekében fogantak. Itt beszélgethetsz a többiekkel, írhatsz blogot és fórumozhatsz. Csak bátran!
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Keczánné Macskó Piroska
Egészség Klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A gesztenye a diófák csoportjába tartozik, így a dió, mandula, mogyoró, brazil dió közé soroljuk. Azonban a többitől eltérően arányában nagyon kevés zsír található benne, de nagyon sok szénhidrátot és étkezési rostot tartalmaz. A könnyebb összehasonlíthatóság kedvéért egy érdekes adat: a dió vagy a mogyoró hússzor több zsírt tartalmaz, mint a gesztenye. Éppen ezért a gesztenye energiaértéke fele annyi, mint a diófélék energiaértéke.
A gesztenye hazája Ázsia és a Földközi tenger térsége. Már a régi görögök is jól ismerték. Akkoriban a gesztenye számított a téli időszak legfontosabb táplálékának. A gesztenyéhez a franciák is kötődnek, hiszen a napóleoni hadjáratok idején a cukorhiány miatt gesztenyéből próbáltak cukrot nyerni. Ebben nagyon sikeresek voltak, azonban hamar rájöttek arra, hogy cukorrépából sokkal jobb minőségű cukor nyerhető.
A gesztenyének elég magas a tápértéke, a főtt gesztenyéé 170 kcal/100 g, míg a sült gesztenyéé még magasabb. 40–45 % keményítőt (szénhidrátot), 6 % fehérjét tartalmaz, valamint gazdag B6, A és C vitaminban. Folsav, foszfor és kálium forrás is.
A főtt gesztenyét a csecsemők étrendjébe is beiktathatjuk. Azonban ne essünk túlzásba, hiszen nagyon magas az étkezési rost tartalma, ami az elején emésztési gondokat okozhat a babának. Puffadás és szélgörcsök fogják kínozni, hasonlóképpen, mint amikor túl sok hüvelyest iktatunk az étrendjébe. A kicsi étrendjében kiválóan használható a gesztenyepüré, amelyet egy kiskanál tejszínnel és friss vaníliával készíthet el. Az így elkészített püré desszertként nagyszerűen illik az almapüréhez. Néhány gesztenyét belekeverhet a krumplipürébe, amelyhez hozzáadhat egy kiskanálnyi tejfölt, spenóttal és főtt tojássárgájával tálalja.
A gesztenyepüré elkészítése eléggé időigényes foglalatosság. A főtt gesztenyét lehűtve fagyasztóban lefagyaszthatja, és később újból színesebbé teheti a baba vagy kisgyermek téli étrendjét. 
A gesztenyepürét általában sült gesztenye felhasználásával készítik. A nyers gesztenyét késsel megvágjuk, és úgy sütjük (20–25 percig), hogy kinyíljon, mert így könnyebb megtisztítani a héjától. A gesztenye héját a világossárga húsáig eltávolítjuk. A jól megtisztított gesztenyét vízben puhára főzzük (40–45 perc).
Leszűrjük, egy kis maradék főzővízzel összepasszírozzuk. Víz helyet adhatunk hozzá tejszínt vagy egy kis tejet. Ha kisgyermekek számára készítjük, akkor ízlés szerint mézzel édesíthetjük. A csecsemőknek készített püréhez pedig friss vaníliát adunk és természetesen édes gyümölcspürével kínáljuk.
Širca Čampa Andreja, okleveles élelmiszer-technológia mérnök
klinikai dietetikus
mamamelo.hu oldal
|
|
|
cash finance írta 2 órája a(z) Áttörés a lehetőséghez fórumtémában:
We believe in providing our clients with an exceptional ...
Site Webtoon írta 4 órája a(z) Gomba ami segít abetegségekben fórumtémában:
해피툰은 다양한 무료 웹툰, 웹툰 미리보기 사이트, 웹툰 사이트...
Harold Harold írta 21 órája a(z) Geometry Dash fórumtémában:
Amazing! Exactly what a watch opener this particular publish ...
SEO123 Jimmy írta 21 órája a(z) Szereted a kávét, de ég a gyomrod tőle? fórumtémában:
I had most recently initiated a fabulous web page, the...
Harold Harold írta 1 napja a(z) Hogyan viseled a nagyfokú hőmérséklet ingadozást? fórumtémában:
I think this is an informative post and it is very useful and ...
Abdellah Abel írta 1 napja a(z) Is Fluxus Executor a virus? fórumtémában:
온라인슬롯, 슬롯사이트, 먹튀검증, 온라인카지노, 토토사이트, 카지노...
Site Webtoon írta 1 napja a(z) Probiotikumok fórumtémában:
최고 등급의 카지노 사이트를 통해 최고의 온라인 카지노 경험을 ...
LEO Leora írta 1 napja a(z) IO Games review fórumtémában:
There’s something genuinely comforting about the way you ...
Greene Peter írta 1 napja a(z) Stärk din restaurang eller café med våra företagslån fórumtémában:
Én már bő másfél éve csak a Fairspinnél játszom, és ...
Snow Alex írta 1 napja a(z) A Legacy of Excellence: The History of Richardson Hats fórumtémában:
Kreativitás és biztonság adják meg az online élmény igazi ...
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kommentáld!